Datorn läser dina tankar

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer. 

– Vi ville bygga en enhet för IA, intelligence-augmentation, som också besvarade frågan om vi kunde utveckla en plattform där it och mänsklig kognition möts och förstärker varandra, säger Arnav Kapur, doktorand vid MIT Media Lab.

MIT:s tysta AI-system gör det alltså möjligt att ställa frågor och få svaret på svåra beräkningar utan att omgivningen märker något. I ett av forskarnas experiment användes systemet för att tyst analysera motståndarnas rörelser i ett schackspel och lika tyst ta emot förslag på motdrag.

Prata utan avbrott

MIT:s lösning bygger på en bärbar enhet med elektroder som registrerar de neuromuskulära signaler i käken och ansiktet som utlöses av interna verbaliseringar. Alltså ord användaren bara formulerar i huvudet, men som ögat inte uppfattar. Signalerna matas till ett machine learning-system utbildat för att korrelera signaler med ord.

Anordningen inkluderar också ett par hörlurar som förmedlar vibrationer genom käkbenet till innerörat. Hörlurarnas konstruktion gör att information överförs till användaren utan att påverka hörseln eller ett pågående samtal.

 

18 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto mit media lab

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng