Schyst surf med svensk app

face2k2.jpg

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat två verktyg för att öka integriteten på sajter och i appar. Bland annat kan du kolla hur Facebook använder dina uppgifter.

– Om du till exempel är inloggad på Facebook kan du via appen få veta vilka av dina data som Facebook använder. Om du befinner dig på en webbsida och använder vår browser add-on kan du dels svara på frågor om sajten och bidra till vår informationsinsamling, dels läsa vad andra skrivit om sajten. Sajterna betygssätts sedan med avseende på integritetsperspektivet, säger Ali Padyab, doktorand i informationssystem, i ett pressmeddelande.

Crowdsourcing för säkerhet

Syftet med verktygen som utvecklats av forskare vid LTU inom ramen för projektet Privacy Flag, är att hjälpa till att avgöra hur pass användarvänlig och integritetssäker en webbplats är.

Det kan handla om appar som när de körs ber om åtkomst till dina bilder eller din platsinformation, och användare får med verktygen chans att bedöma hur relevanta man tycker att dessa delgivande är.

– Förutom att bidra till viktig forskning kommer du lära dig mer om nätintegritet och bli mer medveten om dess effekter. Från ett forskningsperspektiv vill vi dessutom säkerställa att så många åsikter som möjligt blir hörda, säger Ali Padyab.

Ett led i detta arbete är att samla in data från användare och alltså använda sig av crowdsourcing för att göra underlaget större.

– Vi behöver få in riktiga data för att kunna fortsätta utveckla verktygen, säger Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

 

7 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng