Regeringen styr upp e-hälsa

socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg

Regeringen ska utreda regelverket för digitala vårdmöten och hur tjänsterna bidrar till principen om vård efter behov. Samtidigt utvärderar Socialstyrelsen vilka vårdinsatser som lämpar sig för e-hälsolösningar.

Regeringen tycker att det behöver bli tydligare vilken vård som är lämplig att erbjuda via digitala vårdmöten. Detta sker genom tilläggsdirektiv till utredningen "Ordning och reda i vården" som ska se över lagstiftningen.

– Vi måste se till att också digitala vårdmöten omfattas av de regelverk och kontrollsystem vi har för att säkra patientsäkerhet och se till att vårdens resurser används där de behövs som mest. Det här är en relativt ny företeelse som inte har ett tydligt regelverk idag så det måste redas ut, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Som exempel har programrådet Strama, samverkan mot antibiotikaresistens, tagit fram rekommendationer som i princip innebär att antibiotika inte bör förskrivas mot infektioner utan en fysisk undersökning.

Kvalitet och omfattning

Det är Göran Stiernsted som ansvarar för utredningen av de digitala vårdtjänsterna som ska presenteras före årsskiftet. Samtidigt får Socialstyrelsen uppdraget att se över de digitala vårdtjänsternas inriktning och omfattning, samt inventera vilken vård som lämpar sig för digitala vårdtjänster med förslag på hur kvaliteten kan följas upp. Arbetet ska presenteras i oktober

8 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng