Anställd av en AI

unga-personer-mobil-AI-960640.jpg

Artificiell intelligens som rekryterare? Japp, allt fler arbetsgivare använder robotrekryterare till att bedöma CV:n och personliga brev för att få in rätt person på rätt plats så effektivt som möjligt. 

– Fördelarna är enorma. Företag har gigantiska databaser över kandidater som har sökt jobb genom åren, och de får mer ansökningar än någonsin eftersom internet har förenklat jobbsökandet. Tidigare drunknade rekryterare i manuellt pappersarbete, men med AI kan de repetitiva uppgifterna som saktar ner processen nu automatiseras, säger Eyal Garyevsky, vd för Mya Systems, ett företag som skapat en AI-rekryterare vid namn Mya.

Läs mer: Den nya ansvarsfulla intelligensen

Ett annat företag som ligger långt fram när det gäller AI-rekryterare är IBM och deras kognitiva system Watson. Bland annat används superdatorns kapacitet för att behålla anställda i företaget. Ska en ny tjänst tillsättas skannar Watson av om passande personer finns i huset. Redan nu har 12 procent av de anställda fått nya tjänster på det sättet, enligt Financial Times. 

AI för mångfald

Rekryteringsföretaget Pymetrics använder också AI i sitt dagliga arbete. I deras fall handlar det om att para ihop arbetsgivare och arbetstagare. Vd:n och grundaren Frida Polli menar att deras robotrekryterare också kan hjälpa till med mångfalden då den inte använder sig av de ofta omedvetna fördomarna som en människa har.

– Roboten kan bli mer objektiv än en människa, men om den inte testas så kan istället orättvisan förstärkas eftersom den är utbildad att finna mönster och återskapa dem.

Men vad kommer ske med de mänskliga rekryterarna då, försvinner de? Nej, inte enligt Anna Seely, som är talesperson på konsultifirman Mercer.

– Istället för att ersätta människor ger AI oss tillgång till mycket bättre data för att få till ett bättre beslutsfattande.

Läs mer: Voister förklarar: Artificiell intelligens

Källa: The Guardian, Financial Times 

26 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng