Digital KBT botar tandläkarskräck

glad-pojke-hos-tandlakaren.jpg

KBT via internet, i kombination med att leka tandläkare hemma, är ett effektivt sätt att bota barns tandläkarskräck. Ett år efter behandling hade hälften av barnen helt blivit av med sin tandvårdsfobi.

Tandvårdsrädsla börjar ofta i barndomen eller i tonåren och kan utvecklas till en fobi med starka negativa känslor och tankar mot att gå till tandläkaren. Konsekvensen blir ofta bristande tandhälsa, obehandlad karies eller andra problem med tänderna. Nu har forskare vid Karolinska institutet utvecklat en internetbaserad KBT-behandling som de har testat på 18 patienter mellan 8 och 15 år.

– Även om vi förväntade oss positiva effekter av behandlingen var det förvånansvärt att se omfattningen av förbättringarna och den starka behandlingseffekten hos patienterna utan att de hade ett enda fysiskt möte med psykologen, säger Shervin Shahnavaz, forskare vid institutionen för odontologi på Karolinska institutet som har utvecklat behandlingen.

12 veckors behandling

Genom en internet-plattform fick deltagarna i studien veckovis online-vägledning från en psykolog via ett chattsystem. Behandlingen pågick under 12 veckor och innehöll även textstycken, animationer och tandvårdsrelaterade videoklipp.

Det var förvånansvärt att se omfattningen av förbättringarna och den starka behandlingseffekten hos patienterna

Shervin Shahnavaz, forskare vid institutionen för odontologi på Karolinska institutet

Till behandlingen tillkom också ett träningspaket med tandläkarspegel, sond, lokalbedövning och kanyl som skickades hem till barnet och föräldrarna tillsammans med detaljerade instruktioner om övningar. Genom behandling och guidning från psykologen kunde de hembaserade övningarna kopplas till verkliga exponeringar och inskolningsbesök på tandkliniker runtom i Sverige.

Mindre rädsla

Resultatet visar en statistiskt och kliniskt signifikant ökning av barnens förmåga att genomföra tandbehandling, men också minskad rädsla, färre negativa tankar och ökad självtillit i tandvården. Vid en uppföljning ett år efter behandlingen hade 53 procent av barnen helt blivit av med sin tandvårdsfobi. Forskarna hoppas nu kunna upprepa resultaten i en pågående randomiserad och kontrollerad studie.

Studien är ett resultat av samarbete med enheten för internetpsykiatri vid Stockholms läns landsting. Forskningen har finansierats av Styrgruppen för odontologisk forskning, SOF, och Majblommans riksförbund.

Källa: Karolinska institutet

14 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng