Unga gör äldre digitala

ung-kvinna-lar-gammal-surfa.jpg

Många äldre i Sverige upplever ett digitalt utanförskap. Det vill elever i Helsingborg ändra på. Under våren arrangerar de it-träffar för att lära seniorer att hantera digitala verktyg och tjänster.

– Eleverna utbildar och ger tips om allt ifrån hur molntjänster fungerar till hur man använder olika e-tjänster i kontakt med myndigheter och andra samhällsviktiga funktioner. Målet är att seniorerna ska känna sig tryggare när de använder digitala tjänster och hanterar surfplattor, datorer och smartphones, säger Mickey Missler, lärare i it-ämnen på IT-Gymnasiet i Helsingborg och initiativtagaren till projektet som startade för två år sedan.

Fullbokade träffar

Projektet är ett samarbete mellan IT-Gymnasiet och Nordvästra Skånes Senioruniversitet, NSSU. Våren sex träffar är redan fullbokade och genomförs i IT-Gymnasiets lokaler.

– Senioren som jag stöttar vill ha hjälp med e-posthantering, som exempelvis hur man vidarebefordrar meddelande. Han vill också lära sig att spara bokmärken och bli bättre på att hantera surfplatta och mobil, berättar eleven Christoffer Gustafsson.

– Det är verkligen lärorikt att förklara för den som inte kan, det gäller att förklara på ett enkelt sätt, utan att använda termer som kan vara svåra. De som jag har hjälpt har velat förstå vad som menas med surf, hur man optimerar sin batteritid och hur man sparar material på ett säkert sätt, säger eleven Sebastian Tornhagen.

Källa: Academedia

31 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng