Snart en självkörande skolbuss

Färdtjänst och skolskjuts är två områden som serviceföretaget Samres är verksamma inom. Nu gör bolaget sig redo för självkörande fordon.

– Det är mycket på gång, inte minst självkörande fordon och självplanerande system. Det jag ser som vår framtid är att hjälpa våra användare in i den digitaliserade världen men även våra anställda. Det kan ju finnas ett motstånd både ur brukarnas och anställdas synvinkel så därför är det viktigt att man är tydlig och stöttar så att man inte glömmer den humanistiska aspekten av digitaliseringen. 

Är det den stora utmaningen?

– Ja, om man inte tänker på det. Det är en omställning för alla, men jag märker mer och mer att man vill ha fortsatt kontakt med oss; våra kunder vill fortsätta prata och föra en dialog med oss. Då handlar det ofta om lite mer avancerade frågor som vi måste lösa. Många gånger relaterar det till tekniska hjälpmedel. Det kan handla om att man har skaffat en ny telefon och man vill få ner en ny app, eller något som inte fungerar och man vill veta hur man ska ta sig vidare. Även utvecklingen med exempelvis självkörande bilar gör att vi får nya utmaningar. Om hur vi ska agera om ett självkörande fordon inte dyker upp, och om vi skulle kunna jobba proaktivt för att det aldrig händer.

Är detta något ni gör i samarbete med andra aktörer?

– Det är oerhört viktigt att knyta till sig partners för sådana här omställningar; att hitta någon som vågar och ser fördelar i samarbetet och dessutom synka ihop sig så att man går lika snabbt fram. Det är en av utmaningarna, att hitta tiden och att lyckas samverka.

 Samres ansvarar bland annat för färdtjänst i 120 kommuner i Sverige, och sjukresor i åtta landsting. Den huvudsakliga affärsidén går ut på att organisera anropsstyrd trafik till offentliga huvudmän. Samres har cirka 325 anställda och grundades 1993 med huvudkontor i Lund.

8 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerdigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng