Säkrare trafik med AI

självkörande-bil.jpg

När svenskarna får drömma fritt om vad AI kan hjälpa dem med ligger säkrare trafik i topp. Men många hoppas även på att få en AI-kompis och att AI kan planera pensionen.

I Huaweis rapport Artificiell Intelligens har 1 000 svenskar fått svara på vad de tycker om AI och dess inverkan på vår framtid. Den visar att 78 procent är positiva till AI, 16 procent är osäkra och endast 6 procent inte tror att AI blir en del av samhället framöver.

Många tror att tekniken bland annat kan revolutionera vårt sätt att färdas. Nästan hälften av svenskarna, 46 procent, hoppas på att AI kan göra trafiken säkrare och 35 procent hoppas på att det kan skapa möjligheter för autonoma bilar.

– Trafikproblem är ett väldigt spännande område att försöka lösa. Kan man se det som ett samarbetsspel blir det inte så komplext. Men som i dag när alla vill fram på andras bekostnad blir det svårt även för en AI-driven bil. Hur en självkörande bil ska bete sig kommer behöva diskuteras på högsta politiska nivå inom bara ett par år, säger Simon Winter, doktor i kognitionsforskning och analytiker vid tankesmedjan Infontology.

En annan egenskap som efterfrågas är förmågan att ställa sjukdomsdiagnoser, vilket önskas av 30 procent av de tillfrågade. Att få påminnelser i vardagen och att agera kundservice hoppas 18 procent på.

Andra uppgifter som de tillfrågade hoppas att AI ska kunna lösa:

  • Agera personlig assistent: 17 procent
  • Hjälpa mig med vad som behöver inhandlas: 12 procent
  • Planera min pension: 8 procent
  • Fatta juridiska beslut: 5 procent
  • Skriva artiklar och annonser: 4 procent
  • Vara min vän: 3 procent
  • Lyssna på mina problem: 3 procent

23 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng