Pillret som har koll på din tarm

de elektroniska pillrena ligger i en handflata.jpg

En ny typ av sväljbara kapslar med sensorer som läser av tarmarnas bakterieflora har utvecklats av australiensiska forskare. Tack vare kapseln har de dessutom gjort en helt ny upptäckt om våra tarmar.

– Våra kapslar har potential att bli ett verktyg för att diagnosticera många typer av tarmsjukdomar. Alltifrån näringsabsorptionsstörningar till tarmcancer. Det är bra att en sådan här metod utan större ingrepp kommer att kunna vara ett alternativ för patienter i framtiden, säger Kyle J. Berean, en av forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Electronics, i ett pressmeddelande.

Forskarna vid RMIT University i Melbourne utförde en pilotstudie med sju försökspersoner, där några åt mycket fibrer och några mindre och där man via sensorer i kapseln kunde bekräfta de olika matsmältningsprocesserna.

– Tidigare har man varit beroende av exkrementprover eller operationer för att ta reda på bakteriefloran i tarmen. Det här är en helt ny metod att undersöka denna aktivitet direkt ur tarmarna, säger Kourosh Kalantar-Zadeh, försteförfattare till studien.

En helt ny upptäckt

Kapseln spårade i realtid halter av vät- och syrgas, och koldioxid i tarmen och datan gick att läsa i en smart telefon. Dessutom gjorde man en helt ny upptäckt, nämligen att tarmen verkar utsöndra oxiderande kemikalier för att bryta ned främmande ämnen som varit kvar i tarmen en längre än vanligt.

– Det kan handla om ett slags försvar i mag- och tarmkanalen för att förgöra dessa främmande ämnen. Ett sådant immunmekanism har ingen rapporterat om tidigare, säger Kourosh Kalantar-Zadeh.

en grafikbild på hur en kapsel famslar information från olika molekyler i tarmen.jpg

En grafisk illustration på hur en kapsel samlar information från molekyler i tarmen

Vidare upptäckte forskarna att en diet med högt fiberinnehåll bidrog till mer syre i tarmen.

– Det säger emot idéen om att tarmen skulle vara syrefri. Förhoppningsvis kan dessa nya kunskaper leda till bättre förståelser för hur tarmsjukdomar som tarmcancer bildas, säger Kourosh Kalantar-Zadeh.

Sju personer är en relativt liten grupp människor och vidare studier krävs för att få ett bättre underlag innan kapslarna kan bli aktuella att användas inom vården.

Källa: EurekAlert/Nature Electronics

9 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto RMIT University/Peter Clarke

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng