Ny utbildning i e-hälsa

kvinnor-i-varden-har-mote.jpg

Nu lanserar Socialstyrelsen och eHälsomyndigheten en ny utbildning om digital verksamhetsutveckling som svarar på en rad viktiga frågor om bland annat journalföring och dokumentation.

– Vi vill inspirera till att arbeta med e-hälsa och digitalisering hos landsting, kommuner och privata vårdgivare. Visa hur e-hälsa kan underlätta vardagen, göra det bättre för patienterna och öka kvaliteten i vården. Bland annat ger vi exempel på digital verksamhetsutveckling inklusive fiktiva dramatiserade patientfall, säger är Evamaria Nerell, utredare på Socialstyrelsen.

Inom såväl hälso- och sjukvård som socialtjänsten finns ett stort behov av juridiskt stöd kring frågor om vad som gäller för journaler och personakter. Dessa frågor behöver redas ut när e-hälsolösningar ska komma till nytta inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten i kontakten med patienterna och brukarna.

Exempel på vanliga frågor:

  • Vem ska journalföra och vem får göra det?
  • Får olika vårdgivare dokumentera i samma patientjournal?
  • Vilka regler gäller för sammanhållen journal?
  • Vad gäller för dokumentation i socialtjänstens personakter?
  • Vilken rätt har individen till sin egen dokumentation?
  • Får jag mejla till patient/brukare?

På webbplatsen finns även studiosamtal där politiker, beslutsfattare, profession, patienter, etiker och jurister talar om sin roll i digitaliseringen av vården.

Källa: eHälsomyndigheten

19 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng