Malwaret Satori fortsätter hota

fint-hus-malware-satori.jpg

Det nya malwaret Satori upptäcktes i december efter att ha drabbat flera IoT-produkter för konsumenter. Nu har det framkommit att det egentligen finns tre olika varianter av viruset, vilket förutspås betyda att de kan bli ännu flera under 2018.

Satori drabbade bland annat uppkopplade produkter från Huawei i slutet av förra året. Nu har Palo Alto Networks undersökt malwaret och kommit fram till att den första varianten av det funnits bra mycket längre, nämligen sedan i april 2017.

Då var sårbarheten som utnyttjades helt okänd - det handlade alltså om en så kallad zero-day vulnerability. Personerna bakom de olika varianterna av Satori har enligt Palo Alto Networks sökt igenom den firmware som finns i olika IoT-enheter, och på så sätt letat fram nya sårbarheter.

Den här upptäckten tros leda till att vi även under 2018 kan förvänta oss nya Satori-varianter som utnyttjar öppningar i enheterna. Det i sig betyder också att det inte längre räcker att skydda sig mot redan kända sårbarheter, utan för att vara säker måste man satsa på en lösning som kan hantera helt nya typer av attacker, menar Palo Alto Networks. 

Källa: Palo Alto Networks

12 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng