Bättre läkemedelsanvändning med push

Apotekare i arbete.jpg

Den felaktiga användningen av läkemedel minskar när patienterna får påminnelser via apotekets app. Det visar en rapport från Kronans Apotek.

Bristerna i läkemedelsanvändningen kostar samhället stora summor. Mellan 6 och 16 procent av alla akuta sjukhusinläggningar bedöms vara läkemedelsrelaterade. Hälften av dessa beror på låg följsamhet till läkemedelsbehandling. Det finns flera skäl till bristande följsamhet; att patienten inte tycker sig behöva läkemedlet, att patienten känner sig frisk, att patienten glömmer att hämta ut eller att ta sitt läkemedel med mera.

Fler patienter kan använda sina läkemedel på ett korrekt sätt.

Anna Skarph, chefsapotekare på Kronans Apotek

Rapporten ”Ökad följsamhet med påminnelser” som presenterats av Kronans Apotek visar att patienter som får påminnelser via pushnotiser i mobilen hade 16,6 procent fler uttag för andra uttaget, 19,2 procent fler uttag för tredje uttaget och 22,7 procent fler uttag för sitt fjärde uttag än de som inte fick påminnelser.

– Ett första steg i att förbättra läkemedelsanvändningen är att patienterna hämtar sina läkemedel. Kronans Apoteks app och manuellt inlagda påminnelser har i våra studier visat sig fungera bra, och inneburit att fler patienter kan använda sina läkemedel på ett korrekt sätt, säger Anna Skarph, chefsapotekare på Kronans Apotek.

Kronans Apotek har länge erbjudit kunder påminnelser via sms och e-post i apoteken, men genom appen får kunden automatiska påminnelser via pushnotiser.

Källa: Kronans Apotek

5 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng