Ny forskning säkrar IoT

Internet of things_2.jpg

Med allt fler uppkopplade prylar blir datorsystem som kan anpassa sig till förändrade omständigheter utan att krascha allt viktigare. Ny forskning bidrar till att självanpassande system når sina mål.

Självanpassning kan användas i såväl storskaliga som småskaliga system och kan ha stor inverkan på vardagslivet.

– Ett exempel är att vi tillämpade självanpassning i ett system som ger hälsostöd till äldre i deras hem på distans, säger Usman Iftikhar, doktorand vid Linnéuniversitetet som forskar om hur man effektivt kan skapa garantier i självanpassande system och nyligen försvarade sin doktorsavhandling ”En modellbaserad metod för att utveckla självadaptiva system med garantier”.

Tänk om ett datorsystem som styr elöverföring kunde se att ett avbrott är på gång och koppla om distributionen innan avbrottet inträffar och orsakar problem. Det är ett exempel på idéerna bakom så kallade självanpassande system – system som kan förändra sin struktur eller optimera sitt beteende för att exempelvis hantera ändrade förhållanden i den miljö där de verkar.

Övervakar och anpassar

Ett sätt att uppnå självanpassning är att använda en så kallad återkopplingsslinga, feedback loop, som övervakar situationen, drar slutsatser om förändringarna och anpassar systemet för att uppfylla dess mål.

– Jag har bidragit till denna utveckling med så kallade exekverbara formella modeller av återkopplingsslingan. Dessa är matematiska modeller som används för att noggrant specificera och verifiera hur programvaror uppför sig. Ett annat av mina nya bidrag till forskningen inom området är att använda simulering i realtid och statistiska modeller för att dra slutsatser om förändringar i miljön. Detta stöder avvägningar mellan tillgängliga resurser och den noggrannhet i resultaten som krävs, säger Usman Iftikhar.

Källa: Linnéuniversitetet

10 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng