E-behandling av depression

kvinna-tittar-pa-utsikten.jpg

Med start i februari kommer patienter vid fyra vårdcentraler i Uppsala län att erbjudas behandling mot depression och sömnsvårigheter via nätet.

– Den ökade psykiska ohälsan är en stor utmaning för hälso- och sjukvården. Vi behöver hitta nya sätt att möta patienterna, inte bara fysiskt, utan även digitalt, säger Malena Ranch, ordförande för vårdstyrelsen.

Under våren kommer patienter i Uppsala län som lider av depression och/eller sömnsvårigheter att kunna få behandling via nätet med hjälp av KBT. Ett pilotprojekt kommer att genomföras vid vårdcentralerna Ekeby hälsocenter, Familjeläkarna Bålsta, Familjeläkarna Luthagen och Årsta vårdcentral.

Goda resultat

Behandlingen går till så att patienten till stor del på egen hand arbetar med ett material som är en blandning av information och uppgifter. De står också i kontakt med en psykolog som bedömer utvecklingen och ger feedback. När det gäller depressioner får man också träffa en psykolog som gör en inledande bedömning.

En behandling av sömnsvårigheter pågår under cirka fem veckor och depression under elva veckor.

– KBT via nätet har tidigare provats inom psykiatrin via Psykiatrimottagningen för unga vuxna med goda resultat, så metoden är redan etablerad. Projektet syftar till att undersöka hur stor efterfrågan är och att ta fram fungerande vårdprocesser och rutiner, säger Amanda Simonsson, projektledare vid enheten för e-hälsa.

Region Uppsala har som mål att införa internetbehandling mot psykisk ohälsa som en del av det ordinarie vårdutbudet.

Källa: Region Uppsala

26 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng