Grönt guld hos Dell

Guld_i_bitar.jpg

Under våren levererar Dell branschens första moderkort tillverkat av återvunnet guld. Den återvinningsteknik som används har 99 procent lägre miljöpåverkan än guld som bryts på traditionellt sätt.

Dells 2-i-1-dator Latitude 5285 levereras med det miljövänliga moderkortet som är ett resultat av branschens första projekt för att använda återvunnet guld från uttjänt elektronik. Dell samarbetar med Wistron GreenTech för att återvinna guld från uttjänta moderkort. Arbetet utförs enligt en hållbar process där elektronikavfallet delas upp i enskilda komponenter och återanvänds.

Legacy of Good

Dell har arbetat i drygt tio år med hållbara material i sina produkter och förpackningar som en del av programmet Legacy of Good. Sedan 2012 har företaget återanvänt mer än 22 miljoner kilo elektronikavfall från konsumentprodukter i sina nya produkter.

Guld av elektronikavfall_1_2.jpg

I vår lanserar Dell sin dator med moderkort i återvunnet elektronikguld.

– För oss på Dell är det viktigt att löpande arbeta med vilka material vi använder i våra produkter, vi kollar till exempel på var materialet kommer ifrån och hur det används. Med guld ser vi idag en stor potential för resurseffektivisering, det finns upp till 800 gånger mer guld i ett ton moderkort än det finns i ett ton bruten malm, säger Jeff Clarke, vice ordförande på Dell.

I USA lanserar Dell i samarbete med skådespelerskan Nikki Reed också smyckekollektionen ”The Circular Collection by Bayou with Love”. Till kollektionen används enbart återvunnet guld från Dells återvinningsprogram.

Källa: Dell 

10 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, dell

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng