"Bitcoin är ingen valuta"

bitcoin och euro mynt i glider ur en plånbok.jpg

Finansinspektionen varnar nu för stora risker med bitcoin. I förra veckan beslutade Nordea att förbjuda sina anställda att handla med bitcoin eller andra kryptovalutor.

– Bitcoin och andra kryptovalutor är inte är en valuta i den traditionella bemärkelsen och därför inget vi på Finansinspektionen har någon tillsyn över. Av den anledningen finns det överhängande risker att handla med dessa valutor eftersom vi inte kan garantera konsumenter dess värde, säger Lars Malmström, avdelningschef för Konsumentkontakt på Finansinspektionen.

Kryptovalutor ska inte blandas in i det finansiella systemet.

Lars Malmström, Avdelningschef för Konsumentkontakt på Finansinspektionen

Inget underliggande värde

Finansinspektionen får ofta frågor om bitcoins, dess värde och användningsområde, eftersom en del uppfattar det som en valuta bland alla andra. Men det är det alltså inte.

Tillskillnad från vår svenska krona, finns det inget som garanterar bitcoins värde; vanligtvis handskas vi med saker som vi på ett eller annat sätt brukar och på så sätt värderar, men så är inte fallet med bitcoins, enligt Lars Malmström.

– Normalt står en stat som utgivare och ansvarar för sin valuta, där dess värde vanligtvis står i paritet med statens ekonomiska situation relativt andra länder, och därmed skapar man ett förtroende om att exempelvis vår svenska krona är någorlunda lika mycket värd idag som i morgon. Det finns ingen som tar ett sådant ansvar när det kommer till bitcoins, säger han.

Varnar för ICO:s

Redan hösten 2017 gick Finansinspektionen ut och varnade för så kallade Initial Coin Offerings, ICO:s. En ICO är som ett startup-företag som vill komma runt den reglerade kapitalmarknaden genom att sjösätta en ny kryptovaluta där frivilliga kan få en köpa sig en lukrativ procentandel av valutan i utbyte mot ett lagligt betalningsmedel eller bitcoins.

En annan tydlig risk man identifierar handlar om kryptovalutornas potential i brottsliga sammanhang som terroristfinansiering, penningtvätt, eller korruption.

lars malmström, avdelningschef för konsumentkontakt, finansinspektionen.jpg

Lars Malmström, avdelningschef för Konsumentkontakt på Finansinspektionen

– Kryptovalutor är inget som ska blandas in i det övriga finansiella systemet och finansiella företag bör inte hantera och sälja med exempelvis bitcoins som valuta. Det är ett gemensamt beslut vi fattat inom EU tillsammans med Europeiska bankmyndigheten (EBA).

Nordea bannlyser bitcoinhandel

I linje med Finansinspektionens analys av kryptovalutor gick Nordeas vd Casper von Koskull i veckan ut med att han har förbjudit sin personal att handla med bitcoins.

– Det är en sådan oreglerad marknad och vi är rädda för att medarbetarna hamnar i en situation som är oetisk eller kriminell, säger Stine Green Paulsen, presschef på Nordea, till TT.

Casper von Koskull har tidigare avfärdat handeln med bitcoin som ren spekulation frågade sig i en intervju med Bloomberg News i december i 2017 vad poängen med kryptovalutan är när det finns tydliga bevis på att den används för ekonomiska brott.

De som redan har köpt bitcoins av Nordeas 31 000 anställda behöver dock inte sälja dessa, trots förbudet.

29 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock, Finansinspektionen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng