Robotar automatiserar i Norrtälje

norrtälje.jpg

I Norrtälje har kommunen robotiserat ansökan till försörjningsstöd. Nu tittar de på om även andra delar av verksamheten kan automatiseras.

 Vi ansåg att det lättaste att börja med för roboten var att räkna kronor och ören. Den ser över hur mycket utgifter, inkomster och annat en person har och bedömer sedan om han eller hon har rätt till försörjningsstöd, säger Annica Blomsten, socialdirektör i Norrtälje kommun. 

Robotprojektet är fortfarande i sin linda och det är fortfarande så att de flesta av ansökningarna om försörjningsstöd sker med en människa involverad. Men Annica Blomsten tror att inom en snar framtid kan åtminstone 75 procent av dem skötas via roboten.

 Desto mer vi kan automatisera, desto bättre. Hela syftet är ju att frigöra tid för att jobba och stötta personer med att hitta arbeten, utbildning, arbetsmarknadsinsatser eller vad det kan tänkas vara. Vi vill flytta fokus från att räkna pengar, det kan roboten göra istället.

Vill komma närmre invånarna

Norrtälje har som mål att vara där invånarna är. Kan man exempelvis deklarera och kolla sin sjukhusjournal på nätet så ser inte Annica Blomsten någon anledning till varför inte socialtjänsten också kan vara där. 

 Egentligen tror jag det finns väldigt många fler områden att utnyttja robotiken inom, det är bara fantasin som sätter begränsningarna.

Hur har lösningen för försörjningsstöd mottagits av befolkningen?

 Det är en blandad kompott. Vissa är positiva att vi följer med tiden, men andra är också oroliga över att allt blir för automatiserat och man inte ska få träffa någon längre. Och det är ju fel för visst ska man träffas, men nu i ett annat, bättre syfte. Socialtjänsten är en organisation med mycket traditioner, och det är något som vi nu bryter när vi robotiserar.

Annica Blomsten är övertygad över att Norrtälje kommun har en stor potential att få en effektivare verksamhet genom att automatisera vidare. Hon menar också att det inte finns några riktiga alternativ. 

 2030 kommer det att saknas 130 000 personer inom vård och omsorg. Det är ett gap som vi måste vi täppa till, och därför tror jag inte att Sveriges kommuner och landsting har något annat val än att automatisera och robotisera för att möta framtidens behov.

22 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng