Grönt ljus för självkörande bussar

sjalvkorande buss i kista.jpg

Transportstyrelsen har gett klartecken till den första försöksverksamheten med självkörande buss på allmän väg i Sverige. Beslutet gör det möjligt att testa framtidens hållbara transporter.

– Det här är ett historiskt beslut som främjar utvecklingen av ny, innovativ teknik som är viktig för samhällsutvecklingen. Omfattande försöksverksamhet och kunskapsuppbyggnad är nödvändigt för att automatiserad vägtrafik ska kunna utvecklas på ett hållbart och trafiksäkert sätt, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Virtuell räls

Det är bussbolaget Nobina som står bakom försöksverksamheten. Två självkörande bussar med plats för tolv passagerare vardera ska rulla en sträcka på 1,5 kilometer mellan Kista galleria och Victoria Tower i Kista. Bussarna följer en virtuell räls som är inspelad i förväg. Hastigheten är låg, 20 km i timmen, och försöket ska pågå i sex månader.

Godkännandet har föregåtts av omfattande granskningar för att säkra att tekniken är trafiksäker och fordonet följer de trafikregler som finns utmed den sträcka som ska köras. Transportstyrelsen handlägger för närvarande ytterligare sju ansökningar om försök med självkörande fordon.

Källa: Transportstyrelsen

29 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigit Foto nobina

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng