Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

"Vem har råd att inte vara hållbar?"

Digitalisering stödjer arbetet inom hållbarhet. Det menar Sami Lundgren på den finska skogsindustrikoncernen UPM.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock 8 november 2017 ledarskap

– Att vara hållbara förbättrar riskhanteringen, effektiviteten och varumärkesvärdet. Det ökar också engagemanget hos våra anställda och höjer vår kreditvärdighet hos banker. Egentligen har man allt att tjäna på att arbeta hållbart, jag undrar istället hur företag har råd att inte vara hållbara, säger Sami Lundgren, Vice President för Environment and Responsibility, på UPM. 

UPM är en finländsk industrikoncern inom träförädling, och en av de största tillverkarna av massa och papper i världen. De fokuserar mycket på miljön och säger sig leda integrationen av bio- och skogsindustrin till en ny, hållbar och innovationsdriven framtid.

 Miljön är en väldigt viktig fråga inom skogsindustrin då vi i väldigt stor grad förlitar oss på naturresurser som skog och vatten. 

Sami Lundgren har lång erfarenhet från industrin samt en bakgrund i naturvetenskap. Han menar att det hjälper honom i hans arbete med UPM:s ledning och medarbetare.

– För hundra år sedan var socialt ansvar mycket viktigt när samhället inte erbjöd exempelvis skolor och sjukhus på samma sätt som nu. När statens roll kring sådant har ökat så har miljörollen, sedan cirka 70 och 80-talet, blivit viktigare för oss och andra företag. Extra intressant är också att det sociala ansvaret framöver kommer att öka igen och kompletteras med miljöfrågan nu när allt fler leveranskedjor blir globala.

Hållbarhet genom digitalisering

Atea Sustainability Focus

UPM är en av medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board.

Atea Sustainability Focus är ett initiativ för att öka hållbarhetsarbetet inom it-branschen i Norden där alla verksamma uppmanas att komma in med förslag till förbättringar inom branschen.

ASF Advisory Board prioriterar förslag och tar dem vidare till den globala branschorganisationen Responsible Business Alliance.

När det gäller digitalisering och digitala redskap så har även det hjälpt till att förbättra hållbarheten för UPM, menar Sami Lundgren.

 Digitaliseringen förbättrar våra processer och gör allt mer effektivt, bland annat när det gäller arbetet i industrin och logistik men även i uppföljningen av data och material. Stora steg har tagits i exempelvis försäljnings- och försörjningskedjeprocesser och digitalisering ger helt nya möjligheter till skogsförvaltning. 

Vad skulle du vilja se från företag och politiker när det gäller hållbarhet?

 Jag skulle vilja att fler företag tar ledarrollen och inser vilken bra affärsmöjlighet det ger. Det finns ingen anledning att inte investera i miljön. När det gäller politiker så skulle jag vilja se att de skapar en rättvis arbetsmiljö globalt. Alla företag ska möta liknande regler, få samma möjligheter att arbeta hållbart och få riktlinjer hur de kan göra, oavsett var i världen företaget är beläget.

Rekommenderad läsning

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

"Hållbarhetsfrågan får inte tillräckligt fokus"

2 jun 2017 ledarskap

video

Sören Enholm, vd på TCO Development, pratar om hur politiker och företag bytt roller, om hur företag ska jobba hållbart och varför han tycker hållbarhetsfrågan får för lite fokus.

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

”Där politiken sviker kan företagen kliva in”

1 jun 2017 ledarskap

It-branschen måste ta sitt ansvar för att bli mer hållbar. Därför skapar Atea nu initiativet Atea Sustainability Focus som enligt marknadsdirektören Magnus Sallbring har potential att lägga ribban för branschen globalt.

Den föreslagna kemikalieskatten missar målet totalt

25 aug 2016 ledarskap

Krönikören Hans Wendschlag, europeisk hållbarhetschef på HP, ser helst att Sverige arbetar för ett förbud av farliga kemikalier och inte använder skatteverktyget för att bedriva kemikaliepolitik. Ska man gå skattevägen vill han delta i dialogen, men då måste viljan finnas hos ansvariga politiker, skriver han. 

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

video

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.