Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Säkra videomöten med Bank-id

Vården använder i allt större utsträckning videomöten för att hålla kontakt med patienter. Företaget Compodium i Luleå har en lösning för inloggning där privatpersoner kan identifiera sig med hjälp av bank-id.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 1 november 2017 digit

– Det vi har gjort är att vi har byggt en videomotor som man autentiserar sig med med hjälp av Bank-id. Som myndighetsanställd räcker det dock med sin vanliga datorinloggning men det har ju inte den enskilde individen eller medborgaren, så det är den personen som vi kan bli säkrare på att de är den de uppger sig för att vara när de loggar in med sitt bank-id, säger Malin Karlsson, säljare på Compodium.

Och det finns ett stort intresse från sjukvården?

– Ja, verkligen. Sjukvården är ju en sektor som har verkligt stora behov att kunna kommunicera på distans. Man samarbetar mellan olika länder för att ta in experter från, säg, Japan, som kan agera som lärare i en operation som pågår i Sverige.

Det vi gör nu med hjälp av Bank-id är att göra det möjligt även ett steg neråt – om jag ska gå till min vårdcentral med en åkomma av något slag, kan jag lika gärna göra det i min mobiltelefon, dator, eller platta.

Ni är baserade i Luleå men har medarbetare i både Europa och USA. Hur ser branschen ut internationellt?

– Video inom sjukvården är väldigt utbrett; däremot att kunna träffa en patient via mobilen är något vi är ganska unika med här i Norden och det är just för att vi i Norden har en autentiseringstjänst som bank-id, som man nu också håller på att utveckla i Nederländerna.

Resten av världen har inte kommit riktigt lika långt som vi, så vi reser mycket runt i till exempelvis England, Nederländerna, och USA, och fungerar som inspiratör och katalysator. Den feedbacken vi får från de mässor vi är på är att folk tittar mot Sverige och hur vi arbetar med den här typen av autentiseringar, och det är något de vill komma igång med så snart som möjligt, säger Malin Karlsson.

Rekommenderad läsning

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

video

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

Utbildning ger resultat mot ransomware

6 okt 2016 säkerhet

video

Ransomware och andra hot botas bäst med utbildning. Efter att Boliden införde korta lektioner agerar medarbetarna snabbt och rätt vid attacker.

Så förbättrade SSAB sin servicedesk

6 okt 2016 digit

video

En global servicedesk med lokal förankring gav bästa resultatet. Anders Svensson, globalt ansvarig för supporten på SSAB berättar om arbetet.

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

video

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

video

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

AI i Värmlands vård

22 sep 2017 It i vården

video

I Värmland tittar man på möjligheterna med att använda artificiell intelligens för att ställa diagnoser och skapa en säkrare och bättre vård.

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

video

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.