Ett samarbete mellan Intel och Voister

Intel Authenticate säkrar inloggningen

Intel_authenticate_960x640.jpg

Multifaktorautentisering, MFA, har länge setts som ett av de viktigaste verktygen för att ge ett mer fullvärdigt skydd inom it-världen. Intel Authenticate Solution ger MFA:n nya krafter.

Varför behövs MFA?

PC-säkerhet blir särskilt kritiskt i företagsmiljön då dessa enheter är ingången till företagets it-system där bland annat affärskritisk och sekressbelagd information kan hittas och utnyttjas. Identitetshot utgör den stora majoriteten av attacker genom att utnyttja sårbarheter, phishingattacker, sociala medier eller andra tekniker. Därför är det viktigt att kunna verifiera användarens identitet.

Hur fungerar Intels MFA?

Multifaktorautentisering, att använda kombinerade faktorer som svarar på något du vet (lösenord), något du har (telefon), något du är (fingeravtryck) eller någonstans du är (position) för att logga in skapar ett starkare skydd än bara traditionella metoder som exempelvis lösenord. Tidigare har nästan alla MFA-lösningar varit beroende på en omfattande och komplex infrastruktur, men med Intel Authenticate får lösningarna stöd i hårdvaran och kombineras dessutom med kryptering.

– En hårdvarubaserad lösning är mycket mer motståndskraftig mot manipulationer. Att exempelvis ta sig förbi en mjukvarubaserad säkerhetslösning är genomförbart för en kunnig hackare, men med ett hårdvarubaserat skydd blir det betydligt svårare. Det gör att den här lösningen är ett bra steg på vägen sett till kraven som ställs i kommande dataskyddsförordningen, säger Albin Zuccato, säkerhetsexpert på Atea.

För vem är MFA intressant?

För företag som hanterar känslig information men inte har en stor it-avdelning, till exempel läkare och advokater, är den ökade säkerheten direkt i nya laptopar och stationära datorer med de senaste två Intel-plattformarna en attraktiv lösning eftersom de erbjuder MFA på ett enkelt sätt, en miljö som annars kan vara krånglig att sätta upp.

– Många har förbehåll för MFA på grund av komplexiteten och här är enkelheten tilltalande eftersom du får säkerhet rakt i din notebook. Går man i tankar att uppgradera kanske man bör ta höjd för de nya kraven i lagstiftningen och investera någon extra krona för att få den här lösningen, säger Albin Zuccato.

Vad gör Intel Authenticate Solution till en stark MFA-kandidat?

En av fördelarna med Intel Authenticate Solution är att det är enkelt att sätta upp en lösning direkt för slutanvändaren och det utan att behöva investera i nya manageringssystem. Intels lösning är kompatibel med flera vanliga manageringssystem såsom Microsoft System Center Configuration Manager, Active Directory Group Policy Objects och McAfee ePolicy Orchestrator.

– Alla pratar om GDPR nu. För det flesta ligga fokus på strukturerad personinformation, men man vet inte hur man ska skydda den ostrukturerade personinformationen som ligger på medarbetarnas laptopar, i mejl och liknande. Med Intels lösning får man ett skydd direkt i datorn som är en bra början, säger Albin Zuccato.

2 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng