Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

"Sorry Trump, det är vi som bestämmer"

Data kommer att tjäna och styra våra liv. James Whittaker, Microsoft, spanar in en framtid som är väldigt nära och som kommer att förändra allt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Microsoft 31 oktober 2017 ledarskap

james whittaker pixlr.jpg

 Sorry, Donald Trump, du och de andra politikerna bestämmer inte framtiden. Det gör vi utvecklare som kan koda.

Under Techdays på Kistamässan pratade Microsofts Distinguished Engineer och Technical Evangelist James Whittaker om hur den digitala världen förändrats de senaste 30 åren och hur världen kommer fortsätta att förändras framöver.

80-tal och framåt

På 80-talet var det bara var de stora företagen som hade råd med datorer och på dessa stora enheter sköttes tråkiga saker, som löner och fakturering.

90-talet kallar han för accessible-eran, då blev datorerna flera och fysiskt mindre och via dem började man göra CV:n, sköta hela företagsfinanser och kanske hjälpa barnen med läxor.

 Hade jag 1997 sagt att allt de gör på sina datorer kommer förändras fullständigt så hade ingen trott mig. 

Restauranger ber dig komma och äta när du är hungrig, för givetvis har de koll.

James Whittaker

Men så blev det. Millennieskiftet kom, allt fler fick tillgång till internet och med det dök helt nya möjligheter upp. Ebay och Facebook intog världen och förändrade ekonomin helt. Whittaker kallar 2000-talet för connected-eran där människor i högre grad började handla, dejta, utbilda sig och dela med sig av saker digitalt - allt via internet.

Efter det uppkopplade årtiondet så kommer det nuvarande 2010-talet, som han definierar som den mobila eran.

 Att alla skulle ha sitt viktigaste digitala redskap i fickan trodde ingen för 10-15 år sedan, men så är fallet och Snapchat och Pokémon Go hade självklart aldrig varit möjliga om datorn fortsatt regera.

Snart är allt data

I den här tiden är bland annat delningar i realtid och enkelhet viktigt, vilket kommer fortsätta i ännu högre grad under 2020-talet, som Whittaker kallar den autonoma och personaliserade eran.

Han menar att informationsvägarna framöver kommer vara allt mer dubbelriktade. Twitterbotar som vet exakt vad James gillar kommer att rekommendera honom lämpliga restauranger och konserter när han är ute och reser. Han kommer inte behöva fråga eftersom maskiner redan har all data, och maskiner ser ingen anledning att vänta.

 Restauranger ber dig komma och äta när du är hungrig, för givetvis har de koll. Alla problem kommer att reduceras till data, där det bästa exemplet nog är självkörande bilar. Hinder på vägarna, snäva kurvor, jobbiga kanter, allt blir data. Maskinen kommer bli så bra på att köra att det kommer bli olagligt för oss att göra det.

Utvecklarna styr

Även vardagliga problem som att gå på toa kommer att kunna lösas med data.

James, you gotta go, don't you? Du var på toaletten för två och en halv timme sedan, och sedan satt du på en bar i två timmar och drack tre öl. Nu är du på en tre timmars Hobbit-film, och då passar det bäst att gå på toa i minut 46. I den delen av filmen händer inget speciellt.

Det databaserade samhället kommer att leda till en ekonomi baserad på mikrobetalningar. Vi kommer känna ett behov av att betala personerna som kommer med vår ”pee-data”. Och vilken utvecklare kommer att kunna säga nej till mikroutvecklingen, och bara fortsätta vilja vara en av två miljoner appar i App Store? Inte många, menar Whittaker. 

 Allt det här kommer också leda till att annonsvärlden förändras i grunden, eftersom man inte kan annonsera gentemot en maskin. De vet redan bästa alternativen om de sitter på datan, så därför kommer reklamare att bli dataforskare och arbeta i en värld utan annonser.

Vi kan mycket väl ha flera arter av människor samtidigt: maskiner, maskinmännisko-hybrider och resten, där skillnaden mellan arterna ökar.

James Whittaker

Hybridmänniskor

Så, vart kommer allt att leda? Vad återstår för människan när svaren på alla frågor redan besvarats av någon annan, och det gäller bara att få tag på datan? Det återstår att se. Men James Whittaker tror på att detta kan möjliggöra mycket för oss. Bland annat ser han möjligheten att vi inom en tioårsperiod potentiellt kan ha kartlagt mänskliga hjärnans funktioner så pass att vi utrotat psykiska sjukdomar.

 Vem vill ha ett liv utan depression, panik och schizofreni? Alla skulle jag tro. Men vi får se, det kanske inte händer, inte för alla i alla fall. För något vi faktiskt vet är att teknik aldrig blir tillgängligt för hela mänskligheten samtidigt. Så det kan mycket väl bli så att vi inom vissa tidsperioder har flera arter av människor samtidigt: maskiner, maskinmännisko-hybrider och resten, där skillnaden mellan arterna ökar.

 Och tekniken är så kraftfull så att ingen kan säga nej. Vi kommer aldrig kunna lösa problem som klimathotet och terrorismen utan tech. Så att säga nej till tekniken är inte ett alternativ, utan alternativen står mellan vad vi ska göra med den. Och vi måste alla tänka igenom det här. Det är vi och inte politikerna som bestämmer hur vår framtid ska se ut och valet ligger fortfarande framför oss. 

Rekommenderad läsning

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

KragicDanica_robot_2.jpg KragicDanica_robot_2.jpg KragicDanica_robot_2.jpg

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

ai robot .jpg ai robot .jpg ai robot .jpg

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Där om tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

Självkörande bussar - snart i Sverige

4 jul 2017 digit

(2)+Navly.JPG (2)+Navly.JPG (2)+Navly.JPG

Keolis började för cirka ett halvår sedan att köra självkörande bussar i franska Lyons stadsdel Confluence. Nu satsar transportföretaget på att inom en snar framtid åka dem även i Sverige.

Robotar automatiserar i Norrtälje

22 dec 2017 digit

norrtälje.jpg norrtälje.jpg norrtälje.jpg

I Norrtälje har kommunen robotiserat ansökan till försörjningsstöd. Nu tittar de på om även andra delar av verksamheten kan automatiseras.

Svenska Einride vs Tesla

12 feb 2018 digit

einride-960640.jpg einride-960640.jpg einride-960640.jpg

Den svenska startupen Einride bygger autonoma, eldrivna lastbilar. Den första prototypen lanserades sommaren 2017, vilket innebär att företaget redan visat upp mer resultat än Tesla.

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

robotbett_960x640.jpg robotbett_960x640.jpg robotbett_960x640.jpg video

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

lego.jpg lego.jpg lego.jpg

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

bertman.JPG bertman.JPG bertman.JPG

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.