Östergötland blir Sveriges grönaste län

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

Hur ska Östergötland bli Sveriges mest hållbara län?

­Det börjar med dig och med mig och att vi lämnar in prylar och elektronik som vi inte använder. Som statlig myndighet jobbar vi på alla möjliga vis och i bred bemärkelse med hållbarhetsfrågor. Vi jobbar med Agenda 2030 för it-frågor, vi jobbar med näringsliv och kommuner. Allt som har med återvinning att göra får man väva in i många frågor. Till exempel tillståndsprocesser och att sätta upp olika mål för olika branscher. Mycket har hänt och mycket kan bli bättre. Det ska också finnas system som gör det enkelt för människor att kunna lämna in och återvinna.

Hur jobbar din myndighet, länsstyrelsen, digitalt?

­­Vi har våra olika system och ett gemensamt för hela länsstyrelsevärlden. Det handlar dels om hur vi jobbar internt för att ha så effektiva processer som möjligt för att få ut maximalt av de skattemedel som myndigheten lever på. Men det gäller också att digitaliseringen underlättar för företag, invånare och enskilda kommuner som har med oss att göra. Digitaliseringen måste göras med ett brett perspektiv.

Är du nöjd med utvecklingen så här långt?

Det går bra men tar tid. Man måste gräva i detaljer till exempel när det gäller säkerhet. Hur jobbar vi med dokument så att känslig information inte bara glider iväg. Vi ska utbilda människor och jobba med rutiner som förenklar och inte komplicerar. Det är många delar i detta.

Hur har ni utvecklats digitalt om tre år? ­­

Jag hoppas att vi har såna arbetsmetoder att vi själva upplever att vårt arbete blivit enklare, och att alla invånare, företag och kommuner som har med oss att göra upplever att vi jobbar effektivare och snabbare.

12 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjöldledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng