Karlstad kommun ställer krav

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

– Vårt digitaliseringsarbete har pågått länge och vi är fortfarande mitt uppe i det. Det vi gör just nu är att mobilisera oss kring vad det betyder och hur det påverkar oss som offentlig myndighet och individ. Det vi gör nu är att ta fram digitala strategier tillsammans med alla verksamheter och bolag. Ett led i det arbetet har bland annat varit att träffa alla ledningsgrupper och prata om digitalisering, var man står, och hur det ser ut framöver, säger Peter Jönarp, it-strateg på Karlstad kommun.

Hur kan man vara hållbar i sitt digitaliseringsarbete?

– Hållbarhet är ju ett större mål som Karlstad kommun ska stå för i allt man gör egentligen, och i digitaliseringen måste det också tas i beaktning när man börjar arbeta på nya sätt och hittar nya lösningar. Vad gäller hårdvara ställer vi krav på leverantörer att det både är producerat på ett hållbart sätt och att vi ska kunna lämna det vidare när det ska återvinnas, säger Mats Jensen, enhetschef på it-avdelningen, Karlstad kommun.

Peter, finns det något speciellt som du vill lyfta i hur ni har jobbat?

– Ja, vi sätter människan i fokus. Hur man tar sig an ny teknik, om man behöver hitta nya sätt att leda, snarare än att titta för mycket på tekniken.

Mats, är det något du vill tillägga?

– Ja, digitalisering är ju egentligen verksamhetsutveckling och det gäller ju att ledarna tillräckligt mogna och modiga för att kunna anta den här utmaningen och stå bakom alla de initiativ som tas.

26 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng