Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

”Vi har löst det olösliga”

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 6 september 2017 Säkerhet

perWEBB.jpg

Per Samuelsson talar på Cisco Connect på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Den enskilt största utmaningen idag är cyberhoten, säger Per Samuelsson, vd för Cisco Sweden, på evenemanget Cisco Connect med temat säker digitalisering, som i år hålls på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Man brukar tala om att ”The internet is going dark”, vilket betyder att ungefär 50 procent av all trafik och information som delas på internet är krypterad. Men inom endast två år spår man att så mycket som 90 procent kommer att vara krypterad. Det kommer ha en enorm påverkan för traditionella säkerhetssystem, enligt Per Samuelsson.

– Problemet är att dagens säkerhetssystem har väldigt svårt att upptäcka hot när datatrafiken är krypterad. Om man vill upptäcka dessa hot måste man dessutom dekryptera trafiken, men det kan innebära en mängd andra problem, som till exempel brist på integritetsskydd. På Cisco har vi tagit fram det vi kallar för Encrypted Traffic Analytics, ETA, som en del säger har löst det hittills olösliga: att upptäcka hot utan dekryptering.

Vi bygger en helhet med bättre säkerhet.

Per Samuelsson , Vd, Cisco Sweden

Exponentiell utveckling

År 1984 var ungefär 1 000 enheter uppkopplade till internet; år 2020 räknar man med att den siffran kommer att ligga någonstans mellan 20 och 50 miljarder enheter. 1992 slussades ungefär 100 gigabyte data per dag; idag är den siffran uppe på 30 000 gigabyte per sekund – och om fyra år kan den siffran vara uppe i en 100 000 gigabyte per sekund.

Det finns därför många viktiga frågor att fundera kring i under digitaliseringsprocesser. Enligt Per Samuelsson sticker fem punkter ut: förenkling, automatisering, säkerhet, intelligens, och innovation.

För att adressera dessa punkter har Cisco lanserat något de kallar för ett intuitivt nätverk.

– Den stora fördelen är att allt blir mjukvarubaserat, vilket tar automatiseringsprocessen till en helt annan nivå. Det intuitiva nätverket blir som en bas för plattformen för säker digitalisering. I dagsläget kan ett stort företag ha mellan 20 och 50 olika säkerhetssystem, som ändå inte alltid ger ett fullgott skydd. Vi väljer att tänka mer på arkitekturen i systemen och bygga en helhet med bättre säkerhet, säger Per Samuelsson.

Den nya oljan

I dagsläget talar man om data inom nätverk som den nya oljan. Än så länge utnyttjas nämligen mindre än en halv procent av all data som skapas och lagras i nätverk används i beslutsfattning.

– Det är i dagsläget en enormt outnyttjad resurs. Därför vill vi med våra analysverktyg som ingår i vårt intuitiva nätverk göra det möjligt att proaktivt kunna utnyttja så mycket data som möjligt för att få ut mer information om trafiken inom nätverken, vilket i förlängningen gör att det blir lättare att identifiera eventuella problem och fatta bättre beslut, säger Per Samuelsson.

Rekommenderad läsning

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Cisco Per Samuelsson .jpg Cisco Per Samuelsson .jpg Cisco Per Samuelsson .jpg video

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

jerhamre nytt.jpg jerhamre nytt.jpg jerhamre nytt.jpg video
Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

MG_Rex_160322_5688.jpg MG_Rex_160322_5688.jpg MG_Rex_160322_5688.jpg

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

Ciscos nät lyfter kommuner

25 maj 2016 digit

318115-helsingborg.jpg 318115-helsingborg.jpg 318115-helsingborg.jpg

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

sddefault (1).jpg sddefault (1).jpg sddefault (1).jpg video

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

smart-stad-960640.jpg smart-stad-960640.jpg smart-stad-960640.jpg video

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Cisco: Sverige tappar i digitalisering

27 dec 2016 digit

Per Samuelsson 960x640.jpg Per Samuelsson 960x640.jpg Per Samuelsson 960x640.jpg

Efter att ha burit ledartröjan inom offentlig sektor behövs nu en högre prioritering på agendan, och de största vinnarna på det vore medborgarna, säger Per Samuelsson på Cisco.