AI i Värmlands vård

I Värmland tittar man på möjligheterna med att använda artificiell intelligens för att ställa diagnoser och skapa en säkrare och bättre vård.

– Alla i hela Sverige försöker hitta rätt system för att lösa alla utmaningar, för det är ju ingen särskild utmaning för bara Värmland. Men vi utgår från Göran Stiernstedts utredning som handlar om att vi måste förflytta den specialiserade sjukvården ut i primärvården och närmare patienten i hemmet, och få patienten att bli medskapande av sin vård, säger Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg på Landstinget i Värmland.

Hur kan digitalisering hjälpa till för att nå de målen?

– Det blir ett helt annat mindset; att börja tänka och vara mer digital. Så att patienten då till exempel får möjlighet till hemmonitorering, och kunna sköta sin hjärtsvikt och väga sig själv hemma. Patienten sköter de delarna själv helt enkelt, och information skickas in till oss och våra system kan signalera om en trend går åt fel håll. Det blir ett systemskifte i vårt sätt att vara.

Och ni behöver inte vara på plats fysiskt?

– Nej, precis. De fysiska mötena behöver inte se ut som de gör idag; man kan ju känna sig lika närvarande i en chatt till exempel. Det pratas mycket om videomöten, men jag tror att patienten kan komma att känna sig minst lika trygg med chattmöten. Vi är ju väldigt individualistiska i Sverige i jämförelse med andra länder, och vill göra saker när det passar oss själva. Som till exempel KBT via nätet, som vi har fått väldigt bra respons på.

Finns det något speciellt du vill lyfta som ni tittar på nu?

– Det som är mest spännande nu är hur man tar kontakt med sjukvården. Traditionellt har det skett via till exempel telefon, men det är ju inte alltid det är passande. Där tittar vi nu på hur man själv skulle kunna gå in och fylla i sina symptom, och där är ju artificiell intelligens helt klart den kommande trenden, där vi måste ta strategiska beslut. Vilken form av AI ska vi använda i sjukvården för att patienten dels ska få rätt diagnos? Vem äger ansvaret? Hur ser de etiska aspekterna ut? Där kan människa tillsammans med maskin utgöra en väldigt bra kombination. Det är absolut det hetaste när vi blickar framåt.  

22 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerIt i vårdenFoto Fredrik Kron / Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng