Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Streiffert 6 juli 2017 ledarskap

Magnus Sallbring i Game of Phones-tronen - en del av Atea Sustainability Focus.

Atea Sustainability Focus kommer att förse it-industrin med information kring hållbarhetsfrågor. Närmare 2 500 företag och organisationer i Norden har fått svara på vad de tycker är absolut viktigast inom hållbarhet. Svaren hanteras av en advisory board med företag som H&M, Alfa Laval, Upphandlingsmyndigheten och LKAB. Tillsammans med en oberoende aktör lämnar de en rapport till EICC (Electronic Industry Citizenship Coalition) vars medlemsorganisationer tar del av informationen. 

Gör din röst hörd genom att svara på intressentdialogen som ni hittar på www.atea/ASF

 I grunden så tror vi att hållbarhetsmänniskor, oavsett om de jobbar i it-industrin eller är på köparsidan, vill samma saker - nämligen att skapa en bättre värld. Där har vi en helt unik möjlighet och kan spela en roll som ingen annan kan, eftersom vi har industrins förtroende då vi säljer för 30 miljarder om året, samt att vi har kundens förtroende då vi finns på cirka 80 orter i Norden. Vi är nära både kunderna och näringslivet.

– Om inte vi gör det, vem skulle göra det? Vem har industrins öra och kundens lokala engagemang? Om vi ska kunna få till det här samarbetet så bygger det på att vi tar ansvar. Kunderna ska sätta fokuset – vi får det bara att hända.

Vad hoppas ni på för effekt?

 Industrin har sagt sitt, de är här för att de vill lyssna. Nu hoppas vi på att skapa dialog med de nordiska kunderna. De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år.

Det går att besöka ASF under torsdag och fredag i Almedalen. På plats är bland annat Tesla, H&M, EICC, World Economic Forum och Dell EMC. 

Rekommenderad läsning

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

Så driver upphandling hållbarhet

11 jul 2017 ledarskap

video

Sverige var en av pionjärerna när det gäller kontraktsbunden hållbarhet menar Deborah Albers, vp operations för hållbarhetsorganisationen EICC. Hon och Peter Nohrstedt, SKL Komentus, pratar om hållbarhet inom offentlig sektor och hur man ska få alla att hålla en högre standard.

”Där politiken sviker kan företagen kliva in”

1 jun 2017 ledarskap

It-branschen måste ta sitt ansvar för att bli mer hållbar. Därför skapar Atea nu initiativet Atea Sustainability Focus som enligt marknadsdirektören Magnus Sallbring har potential att lägga ribban för branschen globalt.

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

video

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

Samsung förbättrar för migrantarbetare

14 jul 2017 ledarskap

video

Förbättrade migrantarbetarvillkor och certifierade smältverk är några av de åtgärder som Samsung jobbat med den senaste tiden. Annachiara Torciano, hållbarhetschef på Samsung Nordic, använder transparensen som ett verktyg för att driva förbättringar.

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

video

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

video

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.