Spark Board - Ciscos nya whiteboarddödare

– Cisco Spark board är en kombination av en häftig gadget och något man har stor nytta av.

Så beskriver Kristian Hedman, försäljningschef på Cisco samverkan, företagets nya samarbetsenhet.

Nu vill Cisco in på den växande marknaden för kollaborativa enheter som ska digitalisera mötesrummen, och först ut är Cisco Spark board som är en enhet i samma anda som exempelvis Microsoft Surface Hub.

– Utvecklingen som började med att försöka konvergera de olika samarbetsnätverken till unified communication avstannade där. Vi får nog skämmas lite som industri som lagt så mycket energi under tio år på att försöka fixa till lösningar som ursprungligen är uppfunna före mobilitet och moln. Vår samarbetsplattform Spark som kom för några år sedan är designad med ett användarperspektiv i fokus, ett mer konsumentinriktat sätt att se på saken. Där kommer Spark board in i bilden, säger Kristian Hedman.

Han menar att vi nu har kommit så långt i digitaliseringen att vi förstår hur vi kan förändra processerna och arbetssättet och att det nu handlar om att digitalisera rummet.

– Om vi nu har nya agila sätt att arbeta måste vi se hur väl miljöerna fungerar för att stötta det.

Cisco_960x640.jpg

Så här tänker sig Cisco att Spark board ska användas i mötesrummen.

I grunden handlar det om tre olika nivåer att ta hänsyn till. Den första nivån, kommunikation, sker ofta ad hoc mellan två personer som kommunicerar i ett fysiskt möte, chatt, via mejl eller liknande. På mötesnivån sker kommunikationen planerat och mellan flera parter. Den tredje nivån reflekterar de nya, mer snabbrörliga arbetssätten med projektgrupper, virtuella team eller andra gruppkonstellationer som kan vara allt från korta till mycket långa.

– De första två nivåerna har en tydlig början och slut, medan den tredje nivån, vad vi på Cisco lägger i begreppet kollaboration, är pågående och det är där Spark ligger. Spark board hamnar i skarven mellan kollaboration och mötet.

Hela tanken är att enheten ska utstråla tillgänglighet.

Kristian Hedman, säljchef samverkan, Cisco Sverige

Precis som till exempel Microsoft Surface hub är enheten tänkt att ersätta projektor, whiteboard och videokonferens, de tre aktiviteter som man lägger mest tid på i ett mötesrum enligt en studie Cisco låtit genomföra.

– Vi har renodlat Spark board så vad som möter dig är just de här tre funktionerna: Att dela skärmen, ringa in och skriva på en whiteboard. Hela tanken är att enheten ska utstråla tillgänglighet, därför har vi till exempel bara en ingång, en HDMI. Du kan också ringa vilken publik konferensbrygga som helst oavsett system eftersom Spark board bygger på standarder, säger Kristian Hedman.

Affärsmodellen för Spark board ligger i en fast kostnad för enheten och sedan en månatlig abonnemangskostnad för anslutningen, mjukvaruppdateringar och användarsupport.

CiscoSpark_960x640.jpg

Cisco Spark board

Spark board kommer i två olika versioner, en om 55 tum och en på 71 tum. Bägge är bestyckade med en kapacitiv touchskärm som fungerar både med en svenskutvecklad stylus och fingrarna. En fast monterad vidvinklig 4K-kamera täcker tillsammans med 11 mikrofoner och aktiva högtalare in rummet, och systemet kan automatiskt fokusera på den som talar samtidigt som andra ljud dämpas.

Uppkopplingen mot telefoner och datorer med Spark-appen installerade sker via ultraljud men själva datan skickas via nätverket som vanligt. Vad som sker på Spark board visas också i anslutna enheter och vice versa.

En HDMI-port och en nätverksport är de enda ingångarna i enheten, men trådlös funktionalitet är den primära nätverksuppkopplingen.

Whiteboardfunktionerna är mycket renodlad där användaren kan välja mellan fyra färger och ett virtuellt suddgummi. Tavlorna kan sedan sparas och delas.

– En del har automatisk omvandling av handstil till något typsnitt men vi vill hålla allting så rent, enkelt och lättillgängligt som möjligt, säger Kristian Hedman.

9 februari 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerodigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng