Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Automation ett krav för IoT-säkerhet

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.

Text Miguel Guerrero Foto Fredrik Kron 21 februari 2017 säkerhet

RubaBorno_960x640.jpg

Ruba Borno inledde Cisco Live med en keynote som bland annat kom att handla om säkerhet som en hindrande faktor men också som en möjlighet.

– Digitaliseringen är kärnan i strategin för nästan alla företag och grunden för att maximera sin potential, men en fråga som stått i vägen är säkerhet. Tidigare har man identifierat en angreppspunkt och stängt den, men med IoT kommer det nya med warp speed. Men säkerhet behöver inte vara en börda utan kan också vara en fördel om du gör det på rätt sätt, säger Ruba Borno.

Hur sårbart IoT kan vara exemplifierar hon med den stora DDoD-attacken i oktober förra året då man med hjälp av en rad olika enheter tog ner DNS-servrar vilket släckte Amazon, Netflix, Twitter med flera.

– Det var hundratusentals enheter som babymonitorer, skrivare och liknande som användes för att skicka datapaket fyrtio till femtio gånger större än normalt i våg efter våg. För den som såg det här måste det framstått som armageddon. Än idag vet vi inte vem som riktigt gjort det här, men mycket pekar på att det var amatörer och det är ett riktigt scenario, att en amatör kan ta ner halva internet.

Ett mejl och en dyrköpt läxa

Hon tar ett annat exempel där ett enda mejl med ransomware slog ut aktör i transportbranschen vilket kostade dem två miljoner i uteblivna intäkter varje dag.

– Säkerhetsaspekten slöar ner digitaliseringen med tjugo procent enligt vissa chefer. Vad skulle ni göra om organisationen kunde vara tjugo procent snabbare? Man investerar i många olika skydd men problemet är att de inte talar med varandra. Vi vill reducera komplexiteten, hålla hoten borta och begränsa effekten av de som kommer igenom, säger Ruba Borno.

Ciscos eget system Cisco AMP använder maskininlärning och automation för att upptäcka och stoppar 90 procent av skadlig kod inom tre minuter. AMP använder nätverket självt som sensor för att se till att inte fler enheter smittas. Att använda sig av automation är ett måste, menar Ruba Borno.

– Med 50 miljarder uppkopplade enheter 2020, och en miljon till varje minut och varje dag 2021 går det inte att övervaka allting manuellt utan det är tid för maskiner att hantera maskiner. Det kräver ett självlärande holistiskt angreppssätt.

Digitaliseringen ställer även krav på en lätthanterlig och skalbar infrastruktur. Ruba Borno tar förstärkt och virtuell verklighet som exempel på applikationer som kräver enormt mycket av nätverken.

– Det som var nöje tidigare håller på att transformera affärerna och att få en virtuell verklighet att flyta på kräver 96 gånger bandbredden av en vanlig HD-bild.

Synlighet viktigt för driften

Det är också viktigt att ha en visibilitet i nätverken, inte minst i en automatiserad miljö, och där är analysverktyg en nyckelfaktor.

– Vi har haft big data ett tag, men vad vi inte har haft är insiktsfull data. Alla vet att det inte är tekniken som är det svåra utan att förändra kulturen. Om du inte vet hur du ska transformera dig själv får du svårt att transformera din kultur och skala verksamheten, säger Guillermo Diaz, CIO på Cisco.

Ruba Borno knyter an till detta i fråga om innovation, en ödesfråga för alla företag och branscher.

– Jag kommer från Silicon Valley och det är lätt att tro att det är där all innovation kommer ifrån, men så är det inte. Mycket kommer från Europa. Här fick ni till exempel slut på IPV4-adresser för fyra år sedan. Det är ingen slump att fyra av våra nio innovationscenter ligger här.

Rekommenderad läsning

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

jerhamre.jpg jerhamre.jpg jerhamre.jpg video

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg video

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Cisco Per Samuelsson .jpg Cisco Per Samuelsson .jpg Cisco Per Samuelsson .jpg video

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

DDoS-attacker ett hot mot samhället

5 jul 2016 säkerhet

3390209-folk_960x640.jpg 3390209-folk_960x640.jpg 3390209-folk_960x640.jpg

Vad händer när viktiga samhällsfunktioner går ner och hur kan vi skydda oss? För ett par månader sedan utsattes flera av de stora mediehusen för överbelastningsattacker vilket visade hur sårbart samhället är.

Cisco: Sverige tappar i digitalisering

27 dec 2016 digit

Per Samuelsson 960x640.jpg Per Samuelsson 960x640.jpg Per Samuelsson 960x640.jpg

Efter att ha burit ledartröjan inom offentlig sektor behövs nu en högre prioritering på agendan, och de största vinnarna på det vore medborgarna, säger Per Samuelsson på Cisco.

Nätverk nyckelfaktor i Hyperflex

24 feb 2017 cisco live

HyperFlexNew_960x640.jpg HyperFlexNew_960x640.jpg HyperFlexNew_960x640.jpg video

Ciscos Hyperflex som är komplett med nätverk har uppdaterats till 2.0. Greger Jerlehagen, affärsområdeschef datacenter Cisco Sverige berättar om senaste uppdateringen av den hyperkonvergerade lösningen.