Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

E-politik demokratiserar Enköping

I Enköpings kommunfullmäktige är både de höga uppropen och de prasslande papprena borta. Istället används surfplattor till såväl möteshandlingar som voteringar och talarlistor.

Text Fredrik Adolfsson Foto Magnus Lekberg 6 december 2016 ledarskap

– Voteringarna går mycket snabbare nu, vilket självklart sparar pengar för kommunen, säger Anna Andersson, projektansvarig på Enköpings kommun, säger Anna Andersson, ansvarig för digitala politiker på Enköpings kommun.

För två år sedan startade Enköpings kommun projektet som nu har resulterat i att varje politiker fått tillgång till surfplatta samt två appar. Den första applikationen används för möteshandlingar och den andra för talarlistor samt voteringar vid deras sammanträden i kommunfullmäktige och för alla nämnder.

 Det hade länge funnits en efterfrågan på att digitalisera politiken. Vi började med att ta bort alla utskrifter eftersom många politiker sitter i flera olika nämnder, och de hade varje månad rena uppslagsverk av utskrifter. Utskriftskostnader och porto var en stor utgift för kommunen, så det första som bestämdes var att alla skulle få egna ipads med sina möteshandlingar.

Det hade länge funnits en efterfrågan på att digitalisera politiken.

Anna Andersson , Enköpings kommun

Röstning via app

Sedan började arbetet med att digitalisera voteringssystemet och talarlistorna. Första gången voteringsappen användes vid ett kommunfullmäktige i Enköping var den 14:e november i år, och den ska kunna effektivisera processen ordentligt.

 Nu röstar ledamöterna via appen vilket kan ta cirka 30 sekunder för alla att göra. Tidigare ropades alla namn upp och de fick säga sina svar manuellt, vilket kunde ta cirka fem minuter per votering. Så om det är fem voteringar en kväll tar de sammanlagt två och en halv minut nu, förut tog de 25 minuter.Det kostar pengar för kommunen också eftersom politikerna självklart har arvoden.

Garanterar rätt talordning

Applikationen sköter även mötenas talarlistor. Förut räckte man upp handen när man ville begära ordet - nu klickar man in sig i appen. Det ska garantera rätt ordning i listorna och man måste begära replik under pågående inlägg och inte efter - på så sätt sparas tid. Men än är inte arbetet över.

 Jag vet att det finns politiker som skulle uppskatta om man kan begära ordet i en viss fråga redan innan sammanträdet startat. Jag jobbar mycket med dem som arbetar med verktygen, då får man höra en hel del bra idéer. Det finns mycket som man kan utveckla.

 En annan förbättring som skulle kunna göras är ifall man kunde sammankoppla voterings- och talarlista-appen med den för möteshandlingar, så att de blir lite mer som exempelvis Facebook och Messenger, det skulle kunna underlätta mycket. En arvodeslista pratas det också om, så att politikerna slipper registrera sin ersättning via papper.

Alla märkte enkelheten.

Anna Andersson , Enköpings kommun

Anna Andersson ser än så länge projektet Digitala politiker som otroligt lyckat. Motståndet som från början möttes på vissa håll är som bortblåst idag, och det har blivit ett initiativ som gett luft under vingarna.

 Alla märkte enkelheten med plattan och om det kommer en ny app så skulle det inte bli konstigt, de är vana med det digitala nu.

 Nu ska Enköpings kommun gå in i en ny strategi som heter Digital som norm där hela kommunen ska digitaliseras. Tack vare att projektet Digitala politiker blev så lyckat är politikerna positivt inställda till vidare digitalisering av kommunen.

Rekommenderad läsning

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG video

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

Det sjuder i hemmet

22 nov 2017 ledarskap

AdobeStock_134260579_2.jpg AdobeStock_134260579_2.jpg AdobeStock_134260579_2.jpg video

Med ny teknik och nya tjänster inom allt från städning till logistik ser Hemfrid stora möjligheter att behålla greppet om familjens nyckel.

Ellevio satsar på robotar och drönare

12 dec 2017 digit

kraftledning.jpg kraftledning.jpg kraftledning.jpg

Drönare, robotar, egna appar - på Ellevio satsas det stenhårt på digitalisering. Så pass mycket att digital utveckling nu också är en organisatorisk enhet och inte ett tidsbegränsat projekt.

Nominerad årets digitaliseringsledare

Så digitaliserar Hemfrid säkert

11 jan 2018 digit

hemfrid-foto.jpg hemfrid-foto.jpg hemfrid-foto.jpg

När David Leeb kom till Hemfrid startade ett omfattande arbete med digitalisering för både kunder och medarbetare. Resultatet är två appar som förenklar och skapar trygghet. Nästa steg är automatiserad försäljning genom maskininlärning. David Leeb är nominerad till Årets digitaliseringsledare.

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG video

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

DSC08767_960x640.jpg DSC08767_960x640.jpg DSC08767_960x640.jpg

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.