Ett smartare samhälle med 5G

illustration [Converted].jpg

När självkörande fordon blir allt vanligare behöver vi troligtvis inte längre äga en bil eller bygga parkeringshus, framtidsspanar Torbjörn Lundahl, Ericsson Research.

Robotar som lär av sina misstag, virtuella staket runt gruvarbetare och bussar som dyker upp när du anländer till busshållplatsen. Torbjörn Lundahl, programdirektör för det nationella forskningsprogrammet för 5G på Ericsson Research berättar hur nya mobilnätet förändrar samhället.

Du ansvarar för branschöverskridande samarbeten på Ericsson Research. Vad innebär det?

Vi samarbetar med bland andra SKF, Volvo, Boliden, Scania, KTH, Chalmers och Vinnova för att se till att uppkoppling, molnlösningar och informationsbehandling når sin fulla potential. Tillsammans med våra partners kan vi skapa nya lösningar med stöd av femte generationens mobilnät, 5G, och säkerställa att världsledande kompetens och forskning finns i Sverige.Digitalisering och mobilitet ger upphov till ett antal disruptiva tjänster. Kan du ge exempel?

Alla branscher påverkas av den snabba teknikutvecklingen, men låt oss ta transportbranschen som exempel. Uppkopplade fordon möjliggör navigationstjänster som anpassas i realtid till trafiksituationen. Med samarbetande fordon kan vi undvika krockar i korsningar med dålig sikt. När självkörande fordon blir vanligare behöver vi troligtvis inte längre äga en bil eller bygga parkeringshus. Körkort lär inte vara nödvändigt och restiden kan säkert räknas som arbetstid för många. 

Hur påverkar digitaliseringen fabriker och produktion?

Efterfrågan och trenden går mot nischad produktion med hög kvalitet som kräver små och intelligenta produktionsceller. Redan idag kan maskinerna signalera när de behöver nya reservdelar eller nytt material. Nästa steg är Deep Learning som innebär att maskinerna förändrar sitt beteende baserat på vad som fungerat tidigare med högre kvalitet och effektivare flöden som följd.

Hur förändrar 5G och automatisering gruvbranschen?

Med femte generationens mobilnät, 5G, förser vi gruvor med enhetlig och stabil mobil täckning, tillgänglig överallt. I vårt samarbete med Boliden testar vi fjärrstyrda lastbilar som fraktar upp malmen och virtuella staket runt gruvarbetarna för att förhindra olyckor. Automatiseringen minskar behovet av personal vid farliga tidpunkter som direkt efter sprängning.

Hur kan kontorsmiljöer förändras?

I 5G-nätet är det möjligt att ladda ned 25 gigabyte per sekund, vilket motsvarar en DVD skiva på drygt fyra sekunder. Men soptunnor som ska signalera att de är fulla behöver inte så snabba nätverk. I nästa generations mobilnät anpassar vi hastighet och kapacitet efter behov. Inom något år kommer vi att se fler intelligenta kontor som känner av när lampor, ventilation och värme ska slås på och anpassar temperatur, luftfuktighet och datahastighet efter antalet medarbetare.

14 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Ulrika Nybäckdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng