Norrländsk kalluft ger effektiva datacenter

Hydro66_960x640.jpg

Grön el och kallt klimat gör att allt fler väljer att lägga sina datacenter i Norrland. Hydro66 nya designfilosofi använder kalluften för att bygga högeffektiva datacenter.

Företagets senaste datacenter ligger i Boden där man precis som många andra datacenter har fastnat för kombinationen av låga markpriser, stor tillgång på grön och billig el och ett kyligt klimat. Och det är just de kalla vindarna som fått värnpliktskull efter värnpliktskull att svära eder över staden som bidrar till att man kunnat bygga ett datacenter med ett mycket lågt PUE-värde, power usage effectiveness.

– Ett traditionellt datacenter ligger på cirka två, vilket betyder att ungefär lika mycket energi går åt till kylning, belysning med mera som till själva it-utrustningen. Vi är nere på 1,07, en mycket låg siffra. En av anledningarna är vi byggt långsmala byggnader där vi låter luften cirkulera in på ena sidan och släpper ut den på andra sidan. Om luften är för kall, under -10, blir den torr och elektrostatisk, ett problem som händer i området, cirkulerar vi bara utsläppsluften över maskinerna, säger Paul Morrison, affärsutvecklare på Hydro66.com, ett svenskt företag med brittiska rötter som vill tvinga branschen att tänka på nya sätt.

Stabila elnät nyckelfaktor

Centret är anslutet till två olika regionala nät för att säkra driften, men Paul Morrison anser att det svenska elnätet till skillnad från många andra länder är otroligt tillförlitligt vilket minskar behovet av reservgeneratorer.

Med grannar som Facebook hoppas Hydro66 nu att fler ska anamma tankarna om miljövänliga datacenter i regionen.

– Det finns ingen logik i att flytta el till data när man idag kan flytta data till elen. Varför bygga datacenter kopplade till otillförlitliga elnät i städer med höga markpriser och smutsig elkraft när man kan vara miljövänlig och kapa kostnader? Vi vill vara en disruptiv kraft i branschen som får andra att börja tänka mer miljövänligt.

Hydro i företagsnamnet anspelar på självklart på vattenkraft medan 66 står för breddgraden, vilket innebär att till exempel Kanada och Japan är andra intressanta länder för Hydro66.

– Idag svarar datacenter för en elförbrukning som är tre procent av den totala konsumtionen. Det innebär att de bidrar mer till miljöpåverkan än till exempel flygindustrin som står för två procent av elförbrukningen. Om tio, femton år kommer siffran för datacenter att vara tjugofem procent, en fjärdedel av all elförbrukning! Därför måste vi bli mycket mer energieffektiva och miljömedvetna, säger Paul Morrison.

Skalbara och miljövänliga

Han är inte främmande för tanken att man i framtiden kommer att lagstifta om placering av datacenter i geografiska områden för att undvika onödig miljöpåverkan, och menar att de stora internetjättarna redan insett att den exponentiella ökningen av data kräver nya modeller där skalbarhet är ett nyckelord.

– Facebook, Apple med flera tänker redan som vi men de bygger för sig själva medan vi vill göra den här tekniken och tankesättet tillgängliga för exempelvis systemintegratörer, högprestandaföretag med flera. Och vi hoppas att andra följer efter eftersom hållbarhet är en mycket viktig fråga för oss. Där är vattenkraft av största intresse.

Hydro66 är ett svenskt bolag men grundarna och kärnteamet är alla kollegor från samma företag i London, Easynet. Nu rekryterar man driftpersonal lokalt och då är norra Sverige en mycket bra plats.

– Affärsklimatet är mycket bra däruppe och närheten till Luleå tekniska universitet gör att det finns lokal personal att få tag på. Vi är dessutom med och stöttar forskningsprojekt som handlar om hur man optimerar datacenter. Nu försöker vi få Stockholmsföretagen att förstå vinsterna med att ha sin data där vilket kan vara svårare än att få internationella företag att göra detsamma.

De komplexa it-miljöerna som idag finns kommer att fortsätta även i framtiden, där publika, privata och hybridmoln blandas med on-premises-lösningar, tror Paul Morrison.

– Det kommer att krävas nya lösningar för att ta helhetsgrepp och möta tidvattenvågen av data, och då är ren och billig energi en viktig del av pusslet.

12 augusti 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Hydro66

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng